Eerst volgende activiteit

 

 

Toertocht “Vale Ouwe route”

Op zondag 17 september 2017 is er weer een mooie toertocht

Uitgezet door Hans Bink en Nico Veeken

Aanvang 10:30

Start bij “Uitspanning Het Engelse Werk”

Het Engelse Werk 4 8019 BM Zwolle

Tel: 038-4543232

De Vale Ouwe toertocht 17 September 2017.

Deze toertocht starten we weer om 10.30 bij de “uitspanning Het Engelse Werk”  op het Engelse werk no 4 te Zwolle.

Dit keer gaat de toertocht over de “Vale Ouwe” en dat is een oude uitdrukking voor de Veluwe .

Op deze toertocht gaan we heel  verschillende landschappen zien wat juist deze tocht zo interessant maakt.

We gaan als eerste weer naar de IJssel maar dan aan de Veluwe kant en gaan door de uiterwaarden van de IJssel rijden die winters vaak vollopen waardoor alles blank staat ,

De boeren wonen er op heuvel boerderijen ( terpen)  en gaan winters met het bootje naar de vaste wal in Hattem om hun boodschappen te doen of de kinderen naar school te brengen.

Let ook op de natuurlijke verhogingen en  poelen in de uiterwaarden die ontstaan zijn door de zandafzetting van de IJssel en het geheel tot een bijzonder fraaie natuur maakt.

Direct na de tocht door de uiterwaarden komen we op de oude IJssel dijk waar onlangs een paar grote kunstwerken zijn aangelegd zoals een lange verhoogde brug waar winters het water onderdoor kan stromen.

Dit maakt een onderdeel uit van het grote miljoenen project “Ruimte voor de rivier” het is de bedoeling dat de IJssel in de winter zoveel water kwijt kan in de IJssel zelf op de uiterwaarden en achterliggende gebieden dat de veiligheid van de burgers achter de dijken beter gewaarborgd is .

Bij Veessen waar we op aan gaan rijden zien we de start van de waterinlaat ( in een oud gebied buiten de IJssel dijk ) eveneens met een hele lange open brug met schuiven waar het water ingelaten wordt .

Dit hele gebied waar we langs gaan rijden  is dan onderwater gezet waarbij uiteindelijk het water weer in de uiterwaarden terecht komt waar we door gereden zijn  

Je kunt je voorstellen dat het gebied winters bij hoog water er volledig anders uitziet dan nu .

Vanuit de uiterwaarden gaan we over de IJssel dijk rijden richting Veessen waar we doorsteken ( bij de lange brug met de waterinlaat ) naar Heerde en uitkomen bij het Apeldoorns kanaal.

Een kanaal dat in begin vorige eeuw intensief werd gebruikt door de papier industrie die in grote getale aanwezig was aan de voet van de Veluwe massief waar nu aan de onderkant rijden.

Het schone water uit het Veluwe massief stroomde in kleine riviertjes zoals de Grift  ( kunnen jullie zien naast het Apeldoorns kanaal) en werd gebruikt voor het maken van papier maar ook door de vele wasserijen  .

Rijdend langs het Apeldoorns kanaal op een prachtig fietspad met veel begroeiing aan beide zijden slaan we af richting Epe om daar midden in dit dorp het dorp onveilig te maken en de dorpelingen van slag te brengen door uitgebreid de lunch te gaan gebruiken met voor elk wat wils aan eetgelegenheden.

Vanuit Epe gaan we stap voor stap het Veluwe massief in .

Aan de voorkant van dit massief zien we nog  ouderwetse landerijtjes met de keuter boeren wat nu vaak is omgebouwd tot onderkomens van burgers en buitenlui en de boeren hebben verdreven.

Langs prachtige heide velden gaan we richting Vierhouten dwars door dichte oerbossen met veel groot wild , let ook eens op de enorme ravages door het wroeten  langs de weg die  wilde zwijnen hebben aangericht op zoek naar voedsel , lang leve de overbevolking aan groot wild op de Veluwe met alle problemen van dien.

Van Vierhouten toeren we richting de Dellen geheel binnendoor langs de schietterreinen van defensie die je vroeger ‘nachts tot in Zwolle kon horen als ze  aan het schieten waren , nu  oefenen de militairen in linktrainers en roepen dan boem als ze een schot gelost hebben , heb ik me laten vertellen maar dit is wel een stuk rustiger.

Na de Dellen gaan we richting  Hattem en via de dijk of via het pontje ( kosten € 1,= ) weer op Uitspanning het Engels werk aan waar we naar ik hoop met een drankje een gezellige dag kunnen afsluiten en ik  ( Hans) de “Dirk Burger Bokaal” aan  een gewaardeerde solex vriend hoop te overhandigen .

Hans Bink en Nico Veeken

 

Hart van Holland Toertocht, 2 juli 2017 75 kilometer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2017 8 juni 8 van Ursem

 

64.5 km gereden Piets museumtocht 21-5-2017

 

 

gereden MiddenBeemstertocht 7 mei 2017 60 km klik op de kaart voor vergroting

 

 

 

 

 

 

 

buienradar voor de komende 3 uren